Image

Átalányadózás profin, egyszerűen és megfizethető áron

Könyvelés KATÁBÓL kilépőnek is

Az eddigi egyszerűbb KATA adózásból sokaknak ki kell lépnie, legtöbbüknek pedig átalányadózásra kell váltaniuk, ami több szakmai hozzáértést kíván a könyvelésben is.

Elsődleges célunk, hogy segítségünkkel a vállalkozók könnyebben eligazodjanak az adózásban, a komplex számítások és folyamatos ellenőrzések helyett saját munkájukra, üzletük építésére tudjanak koncentrálni.

Mindezt korrekt költséggel, az eddigi KATA könyveléshez képest, ami így akár spórolást is jelenthet a megszokott vagy újonnan ajánlott könyvelési díjhoz képest.

Kiknek ajánljuk?

  • Fő állású egyéni vállalkozóknak
  • Mellékállású egyéni vállalkozóknak
  • Nyugdíjas egyéni vállalkozóknak
  • KATA-ból kilépőknek

Ki választhatja az átalányadózást?

Minden egyéni vállalkozó, az egyéni ügyvédek, a közjegyzők, az önálló bírósági végrehajtók, szabadalmi ügyvivők, az állatorvosok és a mezőgazdasági őstermelők. Az őstermelők más, saját szabályok szerint működnek, aminek érdemes utána nézni.

Mikor és hogyan választható az átalányadózás?

Indíthatunk új átalányadós vállalkozást, és válthatunk is rá. Ha valaki új egyéni vállalkozást indít, akkor választhatja az átalányadózást akár év közben is a Webes Ügysegédén keresztül. Ha valaki a normál SZJA szerint adózott eddig, és abból váltana átalányadóra, akkor viszont év közben erre nincs lehetősége, hanem kizárólag csak év elején a teljes adóévre tudja azt választani.

Kivétel szabály, ha valakinek bármikor év közben szűnik meg a KATA alanyisága, akkor nem csak a főszabály szerinti SZJA adózás alá mehet át, hanem áttérhet átalányadózásra is: ezt a T101E nyomtatvány X-elésével lehet megtenni. A bejelentést követő hónap elsejétől él ekkor az átalányadózás.

Mik azok az átalányadó költséghányadok?

Az SZJA szerinti átalányadózás esetén bevételed egy bizonyos hányadát az állam költségként elismeri, és csupán a maradékra adóztat téged. Három fajta költséghányad van ez esetben, tevékenységfüggő, hogy ki hova sorolható.

40%

A főszabály a 40%-os költséghányad. A többség gyakorlatilag ide tartozik.

80%

A kiemelt szolgáltatási tevékenységek a 80%-hoz tartoznak. Hogy pontosan milyen tevékenységek tartoznak ide, megnézhető az SZJA törvény 53.§ (2) bekezdésében. Viszont mivel a törvény TESZOR számokat határoz meg, ezért ezeket meg kell felteltetned a meglévő tevékenységi köreidnek. Ehhez ITT találsz segítséget!

90%

A kiskereskedelmi tevékenységet folytatók a 90%-os költséghányadhoz tartoznak.

Akkor tudod a kedvezőbb költséghányadot alkalmazni egész évre, ha kizárólag a kedvezőbb (magasabb költséghányadú) tevékenységből származik bevételed adott adóévben. Ha egyetlenegy olyan számlát is kiállítottál, ami nem tartozik ebbe a körbe, akkor a kedvezőbb költséghányad alkalmazásától egész évre elesel, és a kedvezőtlenebb költséghányad alkalmazásával kell adóznod a teljes évben, ami önellenőrzéseket is maga után vonhat.

Példa

Ha eddig 90%-os költséghányadú voltál, és 80%-os tevékenységről állítottál ki számlát, akkor a 80%-ba sorolsz át a teljes évre visszamenőleg. Ha a 40%-osra állítottál ki számlát, akkor pedig a szerint kell adóznod.

Átalányadózási bevételi korlátok

Az éves bevételi értékhatárok esetén fontos, hogy a vállalkozás az előző adóévben sem léphette túl ezt a keretet, és tervezetten a következő évben sem teheti ezt meg. Ezért is érdemes számolni.

Bevételi korlátok forintban:

Az átalányadós alap értékhatár jelenleg a minimálbér tízszereséhez kötött. A 2022-es minimálbért megnézve ez 24 millió forintos nettó árbevételi korlát.

Akinek csak kiskereskedelmi tevékenységből van árbevétele, a minimálbér 50-szereséhez kötött az átalányadózási bevételi korlátja, ami 2022-ben 120 millió forint.

Aki adott év január 1-jén indul, arra az éves bevételi keret vonatkozik. A vállalkozási szünet az említett keretet csökkenti ugyanakkor.

Egy év közben átalányadósként induló vagy átalányadóra váltó vállalkozásnak év végéig időarányos kerete lesz. Tehát az ő esetükben a keretet időarányosan, napra pontosan kell kiszámolni.

Fontos!

Ha valaki bármikor év közben meghaladja az értékhatárt, kiesik az átalányadó alól, és a normál SZJA hatálya alá kerül visszamenőleg az időszak elejére.

Könyvelési tevékenységeink

01.

Induló vállalkozásoknak

Még csak tervezi vállalkozása beindítását? Szívesen segítünk Önnek akkor is, amennyiben még csak vállalkozása elindításán gondolkodik. Alapos, megfontolt indulással sok kellemetlenségtől megkímélheti magát, amelyekkel csak később akár jelentős költségeket is jelenthetnek.
02.

Átalányadózás

Átalányadózás profin, egyszerűen és megfizethető áron! Könyvelés KATÁBÓL kilépőnek is!
03.

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás könyvelését, bevallások és egyéb adókötelezettségek elkészítését indokolt szakemberre bízni, ettől függetlenül - ha nagy vonalakban is - de a vállalkozónak is tisztában kell lennie a könyvelési szabályokkal.
04.

KATA könyvelés

Az adó valamennyi, az egyéni vállalkozást érintő adót és járulékot kivált, havi 50.000 Ft vagy 75.000 Ft befizetésével. (Heti 36 órás munkaviszony megléte esetén ez csak 25.000 Ft.) Ezen felül csak a helyi iparűzési adót kell megfizetni, mely éves összege 50.000 Ft.
05.

Cégek könyvelése (Bt., Kft. stb.)

A könyvelő feladata, hogy a vállalkozás bizonylatait, számláit olyan rendszer szerint rögzítse, amelyből elkészíthetőek azok a bevallások, analitikák amelyeket a hatóságok felé be kell nyújtani.
06.

Bérszámfejtés

Ki- és belépők bejelentése, kijelentése, adatváltozások bejelentése, bérszámfejtés, bérjegyzék elkészítése, járulékbevallás elkészítése és továbbítása, SZJA bevallások elkészítése igény szerint, táppénzes igények továbbítása, illetve igény szerinti adatszolgáltatás és nyilvántartás elkészítése.

Kérdezze a szakembert!AjánlatkérésKapcsolatfelvételÉrdeklődésonline.

Image